Vi odlar grönsaker med ursprung från när och fjärran, men kålroten har sitt ursprung i norden. En svensk rot som tros ha kommit från en korsning mellan rova och kål. Swede heter den i Storbrittanien, en förenkling från Swedish turnip. Kärt barn har många nam, och det har den i Sverige också. På västgötsk dialekt säger man rotabagge vilket har blivit rutabaga i USA. Kommer du till skåne och blir bjuden på rabbamos så ska du tacka ja, för då kommer det att serveras rotmos.

I stockholm finns det till och med en restaurang rutabaga, som är uppkallad efter kålroten.

För den som vill läsa mer om kålrot måste jag få tipsa om kålrotsakademien.se

Den kålrot som vi odlar här i norr blir mildare än de södra, och det finns många olika sorter. Vi odlar en sort med ljust gult kött, tunnt och lila skal

Rätter med kålrot

Det blir riktigt gott rotmos av denna, men glöm inte bort att man kan tillaga kålrot på många andra sätt också. Den passar till exemel bra med lite asiatiska kryddor, som ingefära och citrongräs.

I min söderbläddrade Rutiga Kokboken finns ett recept på vegetarisk alternativ till julskinka, hel bakad kålrot, grilljerad med senap. Så länge jag inte blir helt vegetarian kommer jag inte att byta ut julskinkan, men jag är sugen att prova vid ett annat tillfälle.
När man använder flera olika rotsaker i en rätt kan man också slänga med lite kålrot, som i en gratäng eller ungsbakade.

Jag har provat att göra en kaka med riven kålrot med gott resultat. Det blev ett, inte så sött men saftigt fikabröd.

Kålrot odlar vi i samma område som all annan kål, eftersom vi håller ihop växtgrupperna så vi kan hålla reda på växtföljden. Det som kan hända om kål odlas på samma ställe för ofta, är att de kan råka ut för klumprotsjuka, och det vill man inte få in på sin åker, det är nämligen väldigt svårt att bli av med.