En av de tidigare grönsakerna vi skördar är majrova, säkert därav den har fått sitt namn. Hos oss sår vi majrovan i maj så vi får i alla fall ge oss till tåls fram till slutet av juli. Jag vet odlare häruppe som till och med får två skördar av majrova på en säsong, det har inte vi lyckats med ännu. Majrova är en grönsak som ingår i den svenska matkulturen sedan lång tid tillbaka.
På Lenas Odlingar har vi fastnat för att odla en vit variant, som är mild och fin i smaken.
Laga majrova
Inlagd majrova är en klassiker till falafel, då man lägger ner lite rödbeta också får den en vacker rosa färg. Inäggningen är lite salt och smakar gott till annat än falafel också.
Även majrova passar bra att ungsrosta, piffa gärna till det med lite honung och nötter.
Jag har gjort mos med majrova och potatis med lyckat resultat, men det har jag inte hittat något recept på ännu.
Glaserad majrova med massor av kryddgrönt, jag känner den ljuvliga doften i köket bara jag tänker på det.
Det är roligt att odla majrova
Eftersom den här rotfrukten växer fort är den rolig att odla och den konkurrerar snabbt ut orgäset. Att den fungerar bra att direktså gör odlandet lite enklare också.
Som alla rotfrukter ska den blastas av när den skördas och det gör vi ute på åkern, där den får ligga kvar och näringen återförs till jorden.