Dessa härliga oranga rötter som går hem hos de flesta. Några skalade råa morötter skurna i stavar på bordet innan middagen är klar kan lugna den värsta hungern en stressig vardagskväll och vara nog med grönsaker till den måltiden. Ibland vill man ha det enkelt och då är moroten vår bästa vän.

Vi odlar morötter även i andra färger än orange, från ljusaste vitt till mörkaste lila. Variationerna i smak är inte jättestor, men den finns där. Framför allt är det skojigt med flera färger. Till en lite lyxigare middag kan man använda flera färger på samma tallrik.

Den ursprungliga moroten var faktiskt violett, det var holländarna som tog fram en orange variant. Orange är ju nästan en nationalfärg i Nederländerna. Numera finns inte den oranga färgen med i deras flagga, men tidigare var det översta fältet i flaggan orange.

Morot i matlagningen

Det passar nästan alltid att lägga till lite morot i den rätt man lagar. Förutom att äta den rå, kan man koka, steka, ugnsbaka och använda i inläggningar. Visste du att morotsslantarna i sillinläggningen tar åt sig fett och gör att lagen håller sig klar och genomskinlig?

Prova också att ha rivna morötter i pannkakssmeten eller köttfärssåsen. I bröd ger morötterna en extra saftighet, både i sötebröd som morotskaka och i matbröd.

I ett gott rotmos med kålrot och potatis ska det naturligtvis var lite morot i också. Jag provade att krydda rotmoset med krondill och tog den traditionella rätten till nya höjder.

Odlingen

Vi sår så fort marken har torkat upp och vi har gödslat och berett jorden. Vi har utformat bäddarna med radavstånd så det ska bli lagom luftigt, men samtidigt så tätt att morotsplantorna kan ta överhand av ogräset. Att vår hjulhacka som vi använder för att rensa ogräs fungerar bra med radavståndet är också viktigt. Det krävs även rensning och gallring för hand som är krävande.

Det är spännande att följa morotens utveckling under säsongen, först sticker små små gröna flikiga blad upp. Sedan växer de gröna bladen till och en smal rot sträcker sig neråt mot fukt och näring. Det är först när plantan har vuxit till sig lite som roten börjar bli tjockare.

De första lite mindre morötterna vi skördar, levererar vi med blasten kvar, eftersom morotsblast passar fint i matlagningen. Tillaga hela moroten eller använd blasten för sig. Ett tips är att göra en pesto med morotsblast.

Med både tidiga och sena sorter satsar vi på en lång skördeperiod.