En älskad och populär rotsak. Inlagda rödbetor är ju ett måste till både pytt i panna och kalops.
Ugnsbakade passar de utmärkt med andra rotsaker, eller för sig själv med klassisk topping av honung, getost och valnötter. Du vet väl att man lätt kan fixa flytande honung av sin burkhonung, genom att värma den lite. I micron funkar det till och med, sedan är det går det bra att ringla över betorna.

När man kokar rödbetor för att sedan göra inläggning i ättikslag behålls smaken bäst genom att koka med skalet på. Att skala färdigkokta rödbetor tycker jag dessutom är enklare. Kyl direkt efter kokning i kallt vatten och använd sedan bara händerna och dra av skalet, ungefär som nr man skalar mandel.
Det färgar av sig lite på händerna så vill man undvika det kan man ju använda pasthandskar.
Känn med en sticka när de är färdigkokta, det tar olika lång tid beroende hur stora betora är.

Förresten så går det att äta blasten också, den går att tillaga på flera olika sätt. Liksom rabarber innehåller den oxalsyra och ska inte konsumeras i stora mängder.

Sätta plantor och så

Det här är en lite knepigare grönsak att odla, inte lika lätt att få till att gro eftersom dom kräver lagom värme och fukt. Varje frö är en hel frökapsel med flera små frö i därför kommer det upp flera plantor på samma ställe. Om man inte gallrar så växer det flera betor ihop som ett litet kluster, vilket fungerar bra men storleken kan variera lite. Vi har bestämt oss för att just det arbetsmomentet inte är det viktigaste.

Vi sätter både plantor av rödbetor och direktsår, ibland fungerar båda metoderna och vi får en längre skördeperiod.

Rödbetor håller sig väldigt bra i kylskåpet, men allra godast är de färska. Efter lagring kan den lite jordiga smaken framträda tydligare.