Det här är en rotfrukt som måste tillagas, om man äter den rå kan man få riktigt ont i magen.

Fattigmanssparris kallas den också, och det med all rätt, för visst är smaken lite som en vit sparris. Trots namnet är svartroten vit innanför skalet.

Enklast är att bara koka och servera med smör och salt, en metod som fungerar på nästan alla grönsaker dessutom. Kryddor som passar till svartrot är timjan och vitlök så prova gärna att steka med det.

Man måste lägga de skalade rötterna direkt i vatten och gärna med något surt i, citronsaft eller ättika, annars mörknar de snabbt. Det finns en lite klibbig växtsaft i rötterna också, så vill man undvika det på händerna är det bra att ha handskar på sig när man skalar dem.

Ny grönsak för oss

Jag trodde inte att svartroten skulle gå att odla hos oss eftersom den enlgt frökatalogerna har lång utvecklingstid, men efter att vi fick veta att det finns odlare i Skellefteåtrakten som lyckats väl så provade vi också. Vår provodling föll väl ut och numera ingår den i vårt sortiment.

Dessa rötter behöver en djup och lucker bädd för att bli långa och raka.

Eftersom rötterna är lite känsliga är det grep och handkraft som gäller vid skörd. För bästa hållbarhet lämnar vi lite jord kvar, då går den att förvara i kylskåp några veckor.